Home Favorieten Contact
       



Wat is hooggevoeligheid
Hooggevoeligheid of HSP (Hoog Sensitieve Persoonlijkheid, in het Engels Highly Sensitive Person) is een aangeboren karaktertrek. Tot enkele jaren geleden had nog nooit iemand van HSP of hooggevoeligheid gehoord.

Dat veranderde nadat de Amerikaanse psychotherapeute Elaine Aron eind jaren negentig ontdekte dat het zenuwstelsel bij zo'n twintig procent van alle mensen (gelijkelijk verdeeld onder mannen en vrouwen) anders functioneert dan gebruikelijk.

Geen kronkel
"Dat is geen kronkel, of een gebrek", zegt Aron in een van haar boeken over hooggevoeligheid. "HSP'ers zijn geboren met een zenuwstelsel dat genetisch zo is ontworpen dat het gevoeliger is voor subtiliteiten. Hooggevoelige mensen worden daardoor onvermijdelijk sneller overvoerd door gebeurtenissen van buitenaf."

Wanneer je overvoerd wordt door prikkels, zal je lichaam daar op reageren. Veel hooggevoelige mensen kennen de verschijnselen: zweten, trillen, bevende handen, spierspanning, blozen of het gevoel dat je maag zich omdraait.

Heftiger intimiteit
Overvoerd worden kan plaatsvinden op allerlei gebied. Als HSP'er kun je kleuren, muziek en emoties intenser ervaren dan 'laaggevoeligen'. Het kan ook zijn dat je stemmingen van anderen snel oppikt of dat je seks en intimiteit heftiger ervaart dan mensen die niet hooggevoelig zijn.

Hoe hoogggevoeligheid zich uit, verschilt van persoon tot persoon. Universeel geldt in ieder geval dat je als hooggevoelige een intenser gevoelsleven hebt dan gemiddeld.

Prinses
Hooggevoeligheid is van alle tijden. Wie kent niet het eeuwenoude sprookje over de prinses op de erwt. Door twintig matrassen heen voelde een jong meisje dat onderdak zocht op een paleis nog de erwt die onder de matrassen lag. "Een prinsesje", concludeerde de koningin in het sprookje meteen. Nu weten we wel beter. Het meisje in kwestie was gewoon hooggevoelig