Home Favorieten Contact
       Omgaan met je hooggevoeligheid
Leven in een samenleving die van overvloedige prikkels en sensaties aan elkaar hangt, valt vaak niet mee. Marian van der Beuken geeft in haar boek 'Hooggevoeligheid als levenskunst' een aantal tips om beter met je eigen hooggevoeligheid om te gaan.


Een oceaan worden
Wanneer iemand je onaardig behandelt, kun je daar behoorlijk veel last van hebben. Met deze oefening kun je je irritatie en ergernis weg laten vloeien. Stel je voor dat je een oceaan bent. voel hoe je bewustzijn zich uitstrekt. Voel de golven, de lucht erboven en de bodem die zich onder je uitstrekt. zie hoe de emoties die naar je toe komen, als zandkorreltjes naar de bodem zakken en verdwijnen.

Bescherming tegen lawaai
Met deze oefening zorg je ervoor dat lawaai of andersoortige energie van anderen minder heftig bij je binnendringt.
Ga op zoek naar je centrum en maak daar contact mee. In het centrum ligt ook het verankeringspunt van je aura; de energetische ruimte om je heen die jou beschermt. Deze heeft eeen eigen trilling en een eigen kleur. Laat die kleur naar boven komen. De kleur die je opmerkt, die is het. Stel je voor dat je hele ruimte volloopt met die kleur. Maak die kleur in je centrum en aan de rand van je aura wat steviger. Trek je aura wat dichter om je heen.
Op deze manier kun je energie van anderen en lawaai, die hun eigen kleur hebben, makkelijker buiten jezelf houden.

Voorbereiding op ontmoetingen
Als je weet dat je makkelijk energie van anderen overneemt, kan het handig zijn om je op ontmoetingen voor te bereiden. Je kunt jezelf vooraf bewust helemaal in je eigen energie zetten en op die manier je eigen ruimte vullen. Je kunt je voorstellen dat je een boom bent en voelen hoe je als boom op je eigen plek in het landschap geworteld bent. Neem bewust al je ruimte in en voel hoe het voelt om boom te zijn. Breng deze ervaring over naar jezelf en voelt hoe het voelt om bewust al je ruimte in te nemen.