Home Favorieten Contact
       Hooggevoelige kinderen
Hooggevoeligheid is aangeboren. Dat betekent dat ook kinderen hooggevoelig kunnen zijn. Deze kinderen zijn niet 'bijzonderder' dan kinderen die niet hooggevoelig zijn, al hebben ze in onze Westerse maatschappij door hun hooggevoeligheid last van knelpunten die lang niet altijd gezien worden.

Hooggevoelige kinderen zijn sneller moe en overdonderd, ze zijn snel in verlegenheid gebracht. Ze presteren beter wanneer anderen niet kijken. Ze denken snel dat ze iets verkeerds hebben gedaan. Ze zijn afwachtend in nieuwe situaties en merken dingen sneller op.

Veel ouders zijn zich niet bewust van de gevoeligheid van hun eigen kind. Ze reageren niet op de juiste manier, wat pijn en gekwetstheid tot gevolg heeft. Wanneer dit gebeurt, kan dat leiden tot dwars gedrag of juist tot terugtrekgedrag. Hooggevoelige kinderen hebben kortom hun eigen gebruiksaanwijzing.

Elaine Aron stipt in haar boek 'Het hoogsensitieve kind' overigens een interessant punt aan waaruit blijkt dat omgaan met hooggevoelige kinderen per cultuur verschillend is. In Azie zijn het juist de verlegen en timide kinderen die in onze harde Westerse maatschappij moeite hebben om zich staande te houden, die op school het populairst zijn. Susan Hart geeft in haar boek 'Leven met hooggevoeligheid' enkele tips over de omgang met hooggevoelige kinderen.

Geef liefde en bevestiging
Vanwege hun gevoeligheid voor (zelf-)kritiek, hebben deze kinderen behoefte aan veel liefde en bevestiging. Het gevoel 'er te mogen zijn zoals het is' geeft een kind het zelfvertrouwen waaraan het snel tekort komt. Bevestigen, loven en bewonderen: doe het zo veel mogelijk. Een hooggevoelig kind loopt niet snel naast zijn schoenen.

Moedig je kind aan
Uit onderzoek blijkt dat hooggevoelige kinderen zich in stressvolle situaties goed voelen, zolang ze in handen zijn van een attent persoon. Alleen voelen zij zich al snel onveilig. Hooggevoelige kinderen zijn huiverig voor nieuwe situaties en hebben er daarom baat bij wanneer ze worden aangemoedigd om dingen te doen die zij eigenlijk niet durven. Soms kan het natuurlijk beter zijn om je kind te beschermen tegen iets waar het nog niet aan toe is, maar met steun en begrip kun je hen op zachte wijze motiveren kleine stapjes te zetten.

Bied rust
Rust en stilte is voor hooggevoelige kinderen van vitaal belang. Wanneer je kind zelf aangeeft dat het even niks wil doen of alleen wil zijn, accepteer dat dan. Hooggevoelige kinderen hebben nu eenmaal meer tijd nodig om alle indrukken die zij krijgen te verwerken.

Wees eerlijk
Alle kinderen hebben antennes voor onecht en huichelachtig gedrag. Bij hooggevoelige kinderen zijn die antennes nog sterker. Laat daarom de dingen die je doet vanzelfsprekend en ongekunsteld zijn. Niets is belangrijker dan de integriteit die jij uitstraalt. Geef fouten gewoon toe en laat merken dat je het soms ook niet weet. Als je als ouder niet volmaakt bent, hoef je dat als kind ook niet te zijn.